صنعت خرید و فروش ضایعات اهن به یکی از پر رونق ترین بخشهای اقتصاد جهانی تبدیل شده است.
با افزایش تقاضا برای برای مواد اولیه و فشار بر منابع طبیعی، بازیافت ضایعات فلزی به ویژه اهن، نه تنها به یک ضرورت زیست محیطی بلکه به یک فرست اقتصادی بسیار بزرگ تبدیل شده است.
صنعت بازیافت با گردش مالی سالانه 2 تریلیون دلار، نقشی اساسی در تامین نیازهای مختلف صنعت از جمله صنایع فولاد، خودرو سازی، ساخت ماشین های سنگین و کارخانه های مادر و نیز ساختمان سازی بازی می کند.
در این مقاله تلاش می کنیم تا گردش مالی صنعت بازیافت در ایران و جهان را بررسی کنیم و دلایل رشد این صنعت و اهمیت ان را تشریح کنیم.
اهمیت اقتصادی بازیافت ضایعات اهن
صرفه جویی در منابع طبیعی و انرژی
بازیافت ضایعات اهن تا 74 درصد انرژی کمتری نسبت به استخراج ان از معادن مصرف می کند، بازیافت ضایعات اهن انتشار گازهای کلخانه ای را به شدت یعنی 86 درصد کاهش می دهد، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای تاثیر به سزایی در کنترل گرمایش زمین دارد.
تامین مواد اولیه صنایع مختلف بدون نیاز به استخراج
تقریبا 40 درصد فولاد در جهان از بازیافت ضایعات اهن به دست می اید که رقم چشم گیری است.
در بعضی کشورهای توسعه یافته این عدد به 64 در صد می رسد که رقم شگفت انگیزی است.
در ایران با وجود عقب ماندگی نسبت به کشورهای توسعه یافته، شرکت ذوب اهن اصفهان بیشتر اهن مورد نیار خود را از بازیافت ضایعات به دست می اورد.
گردش مالی جهانی ضایعات اهن
طبق امارها ارزش مالی بازار های جهانی صنعت بازیافت فلزات دو تریلیون دلار است که انتظار می رود تا پایان سال 2025 این عدد به دو نیم تریلیون دلار نیز برسد.
کشورهای اکثرا توسعه یافته که در پایین به انها اشاره می کنیم بازیگران اصلی در صنعت بازیافت فلزات به شمار می روند.
المان پیشتاز فناوریهای بازیافت فلزات
کشور المان با سهم 64 درصد از بازیافت زباله های شهری و ایجاد نزدیک به دویست هزار شغل بزرگترین بازار صنعت بازیافت فلزات در اروپا را در دست دارد.
ایالات متحده امریکا بزرگ ترین و قدیمی غول صنعت بازیافت
امریکا از دهه 1970 به طور حرفه های و تخصصی وارد حوزه بازیافت شد. امروزه 50 در صد از ضایعات تولیدی در این کشور بازیافت می شود، شرکت های برگی در این کشور ضایعات فلزی زا به چین و هند به صورت انبوه صادر می کنند.
چین بزرگترین مصرف کننده در جهان
پس از تحریم ایران به علت اختلاف با ایالات متحده، چین همچنان 60 در صد از ضایعات جهان را استفاده می کند، به علت رشد سریع صنعت و ساختمان سازی و همچنین خودرو سازی در چین، این کشور هنوز هم یکی از بزرگترین وارد کننده گان بزرگ ضایعات فلزی در جهان است.
هند و ترکیه یکی دیگر از کشور های نو ظهور در صنایع ذمختلف هستند.هند با واردات 179 تن ضایعات اهن از ایران بزرگترین شریک ایران در صنعت ضایعات اهن است.
ترکیه نیز با وارد کردن 69 تن ضایعات اهن از ایران در جایگاه دوم قرار دارد.
چگونه ضایعات اهن خود را در تهران به فروش برسانیم ؟
همانگونه که در بالا اشاره کردیم خرید و فروش ضایعات اهن بازار پر سودی است، در ایران و مخصوصا پایتخت این کشور یعنی تهران، پتانسیل زیادی برای تولید ضایعات اهن دارد.
ساکنان این شهر می توانند با جمع کردن ضایعات اهن خود، و فروش ان به خریدار ضایعات اهن در تهران، علاوه بر کسب سود و درامد به محیط زیست نیز کمک کنند.
وضعیت ایران در بازار جهانی صنعت بازیافت فلزات
گردش مالی داخلی ایران در صنعت بازیافت فلزات
گردش مالی صنعت بازیافت در ایران نزدیک به 50 هزار ملیارد تومان می شود که مبلغ بسیار بالایی است.اگر این صنعت را با سایر صنایع مقایسه کنیم رشد خیلی زیادی داشته است.
صادرات ضایعات اهن و چالش ها و معایب ان
طبق امار رسمی در شش ماه نخست سال 1402، 357 تن ضایعات اهن از ایران صادر شده است که ارزش لان 369 ملیارد تومان عنوان شده است.
صادرات ضایعات اهن با اینکه درامد زا و سود ده است اما کارشناسان هشدار می دهندکه خروج بی رویه قراضه اهن از ایران موجب کمبود در مواد اولیه صنایع می شود.
نیاز سالانه ایران به ضایعات اهن حدود 4 ملیون تن است ، در حالی که تولید داخلی تنها 1/3 ملیون تن است.
چه عواملی بر قیمت ضایعات اهن موثر است؟
مهم ترین عامل موثر بر قیمت اهن قراضه نرخ دلار است. در ایران به علت نوسانات نرخ ارز خارجی و مخصوصا دلار قیمت ضایعات اهن به شدت بالا پایین می شود.
دومین دلیل تغییر قیمت ضایعات داهن نوسانات نرخ جهانی قیمت اهن است، هر چه قیمت جهانی اهنه بالاتر برود، قیمت اهن قراضه نیز بالا می رود.
عامل بعدی که بر قیمت ضایعات اهن تاثیر می گذارد خلوص ضایعات اهن است، به این ترتیب که هر چه قدر در صد اهن نسبت به کربن بیشتر باشد قیمت ان بالاتر استف الیاژهای اهن نسبت به خود اهن قیمت به مراتب پایین تری دارند.
اخرین دلیل نوسانات قیمت اهن ضایعات، هزینه حمل رو نقل ضایعات اهن است. هر چه قدر که ضایعات اهن از کارخانه های بازیافت فاصله زیادی داشته باشند قیمت دانها پایین تر است. چرا که 15 الی بیست درصد هزینه ضایعات داهن را حمل و نقل و یا برشکاری به خود اختصاص می دهد.
برای استعلام قیمت می توانید از شرکت خرید و فروش ضایعات اهن، جدیدترین و به روز ترین قیمت ضایعات اهن را دریافت کنید.
چشم انداز اینده صنعت بازیافت اهن و چالش های پیش رو
رشد سالانه صنعت بازیافت 5/8 در صد پیش بینی می شود اما موانعی در سر راه این هدف وجود دارد که عبارتند از:
فقدان و عدم وجود تکنولوژی پیشرفته بازیافت در کشور های در حال توسعه
رقابت بر سر منابع کشورهای ضعیف توسط کشورهای صنعتی
قوانین سخت گیرانه در اتحادیه اروپا که البته لازم و ضروری است.
در ایران سرمایه گذلری در صنعت بازیافت به سرعت رو به رشد است و فرهنگ بازیافت نیز در حال افزایش است. دولت و حاکمیت باید اول جلوی خروج ضایعات اهن و سایر ضایعات فلزی را بگیرد و همچنین تکنولوژی های جدید را نیز وارد کند تا این صنعت به سرعت رشد کند.
نتیجه گیری: صنعت خرید و فروش ضایعات اهن نه تنها یک کسب و کار پر سود است بلکه از لازمه های یک اقتصاد سالم و چرخشی است، با وجود موانع و چالش های زیاد در صنعت بازیافت، تنها راه توسعه سالم و جلوگیری از اسیب به محیط زیست، بازیافت ضایعات فلزی، به ویژه اهن است.
حاکمیت می تواند با افزایش اگاهی های عمومی و اموزش از سنین پایین، و نیز تدوین قوانین و بسته های حمایتی نقشی اساسی در توسعه کشور داشته باشد.
Comments on “خرید و فروش ضایعات اهن و گردش مالی ان در جهان”